40 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

40 inch tv afmetingen

Wil je een nieuwe televisie kopen? Dan zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. De functionaliteiten en de beeldkwaliteit van de tv zijn bijvoorbeeld belangrijk, maar ook de afmeting speelt een rol in welke tv je koopt. Zoek je een tv die niet te groot, maar ook niet te klein is? Dan is een 40 inch tv een afmeting die goed bij je past. Op deze pagina vind je meer informatie over dit formaat televisie en ontdek je of dit een goede keuze voor je is. Met andere woorden: alles over de 40 inch tv afmeting.

40 inch tv afmetingen in cm

De afmeting van televisies wordt niet aangegeven in centimeters, maar in inches. Dit zie je in elke webshop waar tv’s worden verkocht. Het is voor jou goed om te weten wat er precies met inches wordt bedoeld.

40 inch tv afmetingen

Voor een televisie geldt dat het aantal inches wordt gemeten aan de hand van de diagonale afmeting van de tv. Dat wil zeggen: de afstand van het scherm linksonder tot het scherm rechtsboven. Deze diagonale afmeting telt een x aantal centimeters die je eenvoudig kunt omrekenen naar inches, en andersom.

Voor een 40 inch tv geldt dat de diagonale afmeting van de televisie 101.6 centimeter betreft. De hoogte en breedte van de televisie bedragen respectievelijk 49.81 centimeter en 88.55 centimeter. In de tabel hieronder vind je daar een handig overzicht van. Dit overzicht kun je gebruiken tijdens het inmeten.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
  DimensieAfmeting in cm
  Breedte88,55 centimeter
  Hoogte49,81 centimeter
  Diagonaal101,60 centimeter
  Ideale kijkafstand243 centimeter

  Ideale kijkafstand 40 inch tv

  Twijfel je welke afmeting tv het beste bij jouw huiskamer of slaapkamer past? Houd dan altijd rekening met de ideale kijkafstand.

  Dit is de afstand vanaf de plek waar je zit tot aan de plek waar de tv staat of hangt. De ideale kijkafstand van een 40 inch tv ligt op ongeveer 1.5 meter tot 3 meter. Zit je verder weg van de televisie? Dan is het raadzaam om een maatje groter te kiezen. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan voor een 43 inch tv of een 50 inch tv.

  Wat is de beste keuze voor een 40 inch tv?

  Een 40 inch tv heeft als voordeel dat het een echte tussenmaat betreft. Het is een goede keus voor in een kleine woonkamer, maar ook voor in een slaapkamer, tienerkamer, vakantiehuisje of caravan. De tv is klein genoeg om geen prominente plek in te nemen, maar groot genoeg om te genieten van een film in goede beeldkwaliteit.

  Wanneer je een 40 inch tv koopt, raden we je aan om voor minimaal Full HD-beeldkwaliteit te kiezen. Dit is een stapje hoger dan HD-ready en biedt daardoor een beduidend betere kijkervaring. De kleuren komen mooier tot hun recht, de beelden zijn scherper en donkere scenes zijn beter te onderscheiden wanneer je overdag televisie kijkt.

  In aanvulling op Full-HD-functionaliteit raden we je ook aan om voor een smart-tv te kiezen, zodat je televisie over applicaties beschikt zoals Netflix, Videoland en NPO. Dit maakt de gebruikerservaring een stuk aangenamer en je hebt geen HDMI en screen-mirroring nodig om je tv ‘slim’ te maken.

  TV afmetingen
  Via: SmartHomeFans.nl

  40 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Er zijn nogal wat redenen om wel of juist niet voor een 40 inch tv te kiezen. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hieronder een duidelijk overzicht van de plus- en minpunten.

  Wanneer een 40 inch tv wel kopen?

  • Als je een tv-formaat zoekt dat geschikt is voor vrijwel elke ruimte
  • Als je een tv wilt die niet opvalt, maar wel groot genoeg is voor het kijken van een spannende film
  • Als je huiskamer relatief klein is of als je een tv zoekt voor in de slaapkamer
  • Als de kijkafstand tot je tv zo’n 1.5 meter tot 2.5 meter bedraagt

  Wanneer een 40 inch tv niet kopen?

  • Als je een tv zoekt die een echte bioscoopervaring biedt
  • Als de kijkafstand in je woonkamer boven de 1.5 meter ligt
  • Als je dol bent op gamen en een ‘ immersive’ speelervaring wilt

  Wat zijn de voor- nadelen van een 40 inch tv?

  Hieronder vind je nog eens een handig overzicht van de voor- en nadelen van een 40 inch tv.

  Voordelen
  • Een formaat dat niet te groot is, maar ook niet te klein
  • Een ideale tv voor een kijkafstand tot 1.5 meter
  • Geschikt voor slaapkamers, tienerkamers, studentenkamers, vakantiehuisjes, kleine(re) woonkamers en caravans
  Nadelen
  • Niet geschikt voor ruime woonkamers
  • Biedt geen ‘immersive’ game-ervaring, omdat het scherm niet de juiste kwaliteit biedt

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 40 inch tv?

  Wanneer je een tv koopt, zijn er nogal wat zaken waar je op moet letten. Zonet noemden we al kort dat minimaal Full HD-beeldkwaliteit een aanrader is en dat ook een smart-functie geen overbodige luxe is. Hieronder gaan we daar nog wat verder op in, zodat je zeker weet dat je de juiste keus maakt.

  1. Kies voor een smart-tv

  Een smart-functie is vandaag de dag de norm op elke nieuwe televisie. Toch zijn er nog altijd goedkope tv’s die niet over smart-functionaliteit beschikken. Wij raden je af om voor zo’n goedkoop model te gaan. Het gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Dankzij een smart-tv beschik je over je meest gebruikte apps en kun je deze in een handomdraai bedienen. Ideaal!

  2. Let op de HDMI-ruimte

  Wil je een Xbox, Playstation, Chromecast of laptop aansluiten op je televisie? Dan heb je HDMI-poorten nodig. Zorg dus dat je televisie over minimaal 2 HDMI-ingangen beschikt. Mocht je meer ingangen nodig hebben, dan kun je altijd een HDMI-koppelstuk aanschaffen om dit probleem op te lossen.

  3. Bestudeer de reviews

  De kwaliteit van een televisie hangt niet zozeer af van het merk of de omvang, maar van de functionaliteiten en kwaliteit. De online reviews van andere consumenten kunnen je hier veel over leren. Kijk daarbij niet alleen naar het aantal sterren (hoewel dat vaak een goede indicator is), maar ook naar wat mensen over het product schrijven.

  Vaak zie je in de reviews structurele positieve én negatieve punten terug. Deze punten zijn doorslaggevend in de keuze die je maakt en voorkomen dat er straks een miskoop op je tv-kast staat.

  4. Meet vooraf de kijkafstand

  Wil je zeker weten dat de televisie die je koopt niet te groot of juist te klein is? Meet dan vooraf de kijkafstand van de bank tot aan de tv. Zo weet je zeker dat je een ideale kijkervaring hebt. De kijkafstand voor een 40 inch tv ligt tussen de 1.5 meter en 2.5 meter. Iets verder weg is overigens ook niet erg, maar je kunt dan wellicht beter voor een iets grotere televisie gaan.

  Meer weten over tv-formaten?

  Wil je meer weten over tv-formaten? En ben je er nog niet helemaal uit welk formaat bij je past? Bekijk dan onze overzichtspagina met tv-afmetingen en ontdek meer over welke tv het beste bij jouw woonkamer, slaapkamer of vakantiehuisje past.

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: