Laatste update:

32 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen

Geschreven door:

Arie Vogelaar

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Zoek je een kleine televisie voor in je woonkamer, slaapkamer, man cave of kantoor? Dan is een 32 inch tv de perfecte afmeting. Om te voorkomen dat je een miskoopt maakt, vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt over de afmetingen, voordelen en nadelen van een 32 inch televisie. Zo wordt het eenvoudiger dan ooit om de juiste aankoop te doen.

32 inch tv afmetingen in cm

De afmeting van een televisie wordt in webshops aangeduid als inches. Het aantal inches van een tv is gelijk aan de afstand tussen de linkeronderzijde van de televisie en de rechterbovenzijde. Het gaat hierbij dus om de diagonale afmeting van de tv.

Welke afmeting je tv heeft, is belangrijk om op voorhand te weten. Op basis hiervan kun je bepalen of de televisie niet te groot of juist te klein is voor de kamer waar je ‘m wilt plaatsen. Omdat afmetingen op zichzelf niet zoveel zeggen, vind je in de tabel hieronder niet alleen de afmetingen in centimeters, maar ook de ideale kijkafstand voor een 32 inch tv.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Je kunt deze kijkafstand eenvoudig berekenen door de afstand te meten tussen de plek waar de tv hangt en de plek waar jij vanaf je bank, stoel of bed naar de televisie kijkt. De ideale kijkafstand voor een 32 inch tv is 120 centimeter, oftewel: 1 meter 20. Is je kijkafstand ietsje groter of kleiner? Dan is dat natuurlijk ook prima. Zolang je maar in de buurt van de genoemde kijkafstand blijft.

32 inch tv afmetingen

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 55 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 55 inch x 2.54 cm = 139,7 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.

  Wat is de beste keuze voor een 32 inch tv?

  Je weet nu wat de afmeting is van een 32 inch tv in centimeters. Ook weet je wat voor deze omvang de ideale kijkafstand is. Toch is dat niet genoeg om je keuze te maken. Er zijn namelijk talloze televisies op de markt en die hebben elk hun eigen selling points.

  Iedereen heeft weer andere dingen die ‘ie belangrijk vindt bij de aankoop van een tv. Sommige mensen kiezen voor superieure beeldkwaliteit, zoals QLED of OLED. Dit is ideaal als je gek bent op gamen en veel films kijkt. Maar er zijn ook mensen die kwaliteit minder belangrijk vinden dan prijs. In zo’n kun je beter naar het aantal euro’s kijken. Dit is zeker het geval als je niet vaak tv kijkt en het ook niet heel belangrijk vindt.

  Bekende merken die 32 inch tv’s produceren zijn:

  • Samsung
  • Philips
  • LG
  • Sony
  • Toshiba
  • Salora
  • Xiaomi
  Afbeelding: Smarthomefans.nl

  Tijd voor je keuze…

  Wil je een televisie die goede kwaliteit heeft en waar je lang plezier aan beleeft? Dan raden we je sterk aan om voor een A-merk te kiezen. De kwaliteit van A-merken ligt vaak net iets hoger. Je tv is hierdoor lekker snel, loopt niet zomaar vast en is intuïtief te bedienen. Ook zijn de beeld- en geluidskwaliteit vaak beter.

  De beeldkwaliteit is sowieso iets waar je goed op moet letten, want een 4K televisie biedt écht een heel andere kijkervaring dan een tv van mindere kwaliteit. Vandaag de dag hoeft een 4K tv gelukkig niet duur te zijn. Deze beeldkwaliteit wordt steeds gebruikelijker. Dat komt omdat de vraag hiernaar hoog is.

  Wil je zeker weten dat je het maximale uit je tv haalt? Dan raden we je aan om een televisie te kiezen met smartfunctie. Je 32 inch tv beschikt dan over eigen applicaties, zoals Netflix, YouTube, Videoland, Amazon Prime en NPO Plus.

  Afbeelding: Smarthomefans.nl

  32 inch tv: waarom niet je deze (niet) kopen?

  Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we hieronder een lijstje geplaatst met de voors en tegens van een 32 inch tv. Op basis van dit lijstje kun je eenvoudig bepalen of een televisie van deze omvang bij je past.

  Wanneer is een 32 inch tv een goede keus?

  • Als je een televisie zoekt voor in een kleine woonkamer of slaapkamer
  • Als je een betaalbare tv wilt voor in je vakantiehuisje of camper
  • Als je op zoekt bent naar een tv voor op een tienerkamer
  • Als je een beperkt budget hebt, maar toch een mooie televisie wilt aanschaffen

  Wanneer is een 32 inch tv (meestal) geen goede keus?

  • Als je een gaming- en streamingfanaat bent en alleen de allerbeste kwaliteit wilt
  • Als je een grote woonkamer, slaapkamer of man cave hebt
  • Als je belang hecht aan superieure beeld- en geluidskwaliteit
  • Als je een groot budget hebt en ook van plan bent om dat uit te geven

  Voor- en nadelen van 32 inch tv

  Hieronder vind je nog eens een kort overzicht van de voor- en nadelen van een 32 inch televisie.

 • Geschikt voor kleine woonkamers
 • Ideaal voor slaapkamers of vakantiehuisjes
 • Betaalbare keus voor in een kinderkamer
 • Geschikt voor een wat kleinere portemonnee
 • Niet geschikt voor grote woonkamers
 • Beeld en geluid vaak van mindere kwaliteit
 • Minder geschikt voor gamers en fervente streamers
 • Waar moet je op letten bij het kopen van een 32 inch tv?

  Wanneer je een 32 inch tv aanschaft, is er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Deze zaken hebben we hieronder voor je opgesomd en helpen je bij het maken van je keus.

  1. Een smart-tv biedt grote voordelen

  De meeste televisies vandaag de dag beschikken over een smartfunctie. Daardoor is de televisie niet slechts een beeldbuis, maar een heuse computer met eigen apps erop. Je vindt op smart-tv’s apps van onder meer streamingdiensten, gaming consoles en browsers.

  Wil je een nieuwe tv kopen en het gelijk goed doen? Dan is het kopen van een smart-tv een must. Je koopt hierdoor een toekomstbestendige tv met voldoende functionaliteiten om je te vermaken. Wij zeggen: doen.

  2. Hoe meer HDMI-ingangen hoe beter

  Elke tv bevat één of meerdere HDMI-ingangen. Hoe meer HDMI-ingangen je hebt hoe beter. Onderschat dit niet, want je hebt HDMI nodig voor het aansluiten van je Xbox of Playstation, het koppelen van je Chromecast en eventueel ook je laptop.

  Kijk goed in de productomschrijving hoeveel HDMI-ingangen de tv heeft. Kies bij voorkeur voor twee of liefst drie ingangen. Meer is vaak niet nodig. Heb je er toch meer nodig? Dan kun je altijd een koppelstuk aanschaffen waaraan meerdere HDMI-ingangen zijn verbonden. Je lost het tekort hiermee eenvoudig op.

  3. Kijk goed naar de online reviews (en lees deze grondig)

  Online reviews zijn voor steeds meer mensen leidend in de producten die ze wel of niet kopen. Ook voor jou zijn deze reviews erg handig. Kijk daarbij niet alleen naar het aantal sterren dat mensen geven, maar ook naar wat ze over de tv schrijven. Je ontdekt hierdoor al snel waarin de televisie uitblinkt en waarin die wellicht tekortschiet.

  4. Bereken de kijkafstand vanaf de bank/stoel

  Niets is vervelender dan een nieuwe tv kopen en ontdekken dat ‘ie veel te klein of juist te groot is. Meet daarom vooraf de kijkafstand vanaf je bank, stoel of bed naar de plek waar de tv komt te staan. Voor een 32 inch tv geldt dat de ideale kijkafstand op 1 meter 20 ligt. Het is niet erg als die afstand iets groter of kleiner is, maar blijf wel bij dit getal in de buurt.

  Is de kijkafstand een stuk groter? Overweeg dan om een ander formaat te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een 50 inch tv, 55 inch tv of 65 inch tv.

  Meer weten over het ideale tv-formaat?

  Twijfel je nog welk formaat tv het beste bij je past? En wil je hier graag meer over lezen? Op onze overzichtspagina vind je informatie over televisies met diverse afmetingen. Dit helpt je om een goede keuze te maken en een tv te kopen die daadwerkelijk bij je past.

  Meer over tv-afmetingen, bekijk ook de details van deze andere maten:

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen