28 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

28 inch tv afmetingen

Wil je geen kolossale televisie in je woonkamer? Of zoek je een bescheiden tv voor op een kinderkamer, slaapkamer of vakantiewoning? Dan is een 28 inch tv een goede afmeting. Deze maat is perfect voor kleinere ruimtes, maar ook voor de wat kleinere portemonnee.

28 inch tv afmetingen in cm

De ideale kijkafstand van een 28 inch tv ligt op zo’n 1.7 meter, maar ook als je op rond de 2 meter afstand zit, is dit een prima tv-formaat. De kijkafstand wordt gemeten op basis van de diagonale afmeting van de televisie. Over de exacte maten van een 28 inch tv vind je in de tabel hieronder meer informatie.

28 inch tv afmetingen
9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
  DimensieAfmeting in cm
  Breedte61,99 cm
  Hoogte34,87 cm
  Diagonaal71,12 cm
  Ideale kijkafstand170 cm

  Wat is de beste keuze voor een 28 inch tv?

  De meeste mensen kopen vandaag de dag een televisie tussen de 32 inch en 65 inch. Deze televisies zijn meestal bedoeld voor in de woonkamer. Zoek je een wat kleinere tv, dan heb je vaak net wat minder keuze in webshops. Dat biedt gelukkig ook een voordeel: omdat er minder keuze is, heb je ook minder keuzestress.

  Wanneer je een 28 inch tv wilt kopen, let er dan goed op dat de beeldkwaliteit in orde is. Omdat het scherm kleiner is dan dat van een reguliere tv, is de scherpte namelijk extra belangrijk. De meeste tv’s van deze afmeting beschikken over een beeldkwaliteit die HD Ready wordt genoemd. Lukt het je om een Full HD-tv te vinden? Dan is dat zeker een aanrader, maar het hoeft niet per se om een goede kijkervaring te hebben.

  Naast beeldkwaliteit is het ook slim om te letten op de functionaliteiten van de tv. De keuze voor een smart-tv is in elk geval iets dat wij aanraden. Je beschikt dan over apps zoals Netflix, YouTube en NPO Plus.

  28 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Een 28 inch tv is lang niet voor elk doel geschikt. Om te voorkomen dat je een miskoop maakt, vind je hieronder een overzicht van redenen om wel of juist geen 28 inch televisie aan te schaffen.

  Wanneer een 28 inch tv wel kopen?

  • Als je een tv wilt kopen voor in een kleine huiskamer of slaapkamer
  • Als je een tv zoekt voor in je camper, caravan of vakantiewoning
  • Als je een kleine tv wilt kopen voor op een kinderkamer of tienerkamer
  • Als je niet zo’n groot budget hebt, maar toch een leuke tv wilt kopen

  Wanneer een 28 inch tv niet kopen?

  • Als de kijkafstand tot de televisie groter is dan ongeveer 1.7 meter
  • Als je het liefst elke avond films en series kijkt op je tv
  • Als je een ruimte woonkamer of slaapkamer hebt
  • Als je wilt geniete van de allerbeste beeldkwaliteit

  Wat zijn de voor- nadelen van een 28 inch tv?

  Benieuwd naar de voor- en nadelen van een 28 inch tv? Hieronder vind je nog eens een handig overzicht om je keuze op te baseren.

  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Is een betaalbare keuze
  • Is geschikt voor kleinere ruimtes
  • Is ideaal voor op een tienerkamer
  • Is niet geschikt voor ruime woonkamers
  • Heeft een beperkte beeldkwaliteit
  • Is minder geschikt voor gamers en streamingfanaten

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 28 inch tv?

  Wil je zeker weten dat je een 28 inch tv kiest die bij jouw situatie past? Dan helpen onderstaande tips je nog een stukje verder op weg.

  1. Ga altijd voor een smart-tv

  Bijna elke televisie is vandaag de dag voorzien van smart-functie. Toch is het goed om de productomschrijving te raadplegen voor je een aankoop doet. Als je geen smart-tv hebt, beperk je namelijk je mogelijkheden. Je tv beschikt dan niet over apps voor streaming, waardoor de gebruikerservaring beduidend minder wordt.

  2. Controleer de HDMI-aansluitingen

  Een tv is pas geschikt wanneer die over HDMI-aansluitingen beschikt. Hierdoor kun je een Chromecast, Playstation, Xbox of laptop aan het apparaat koppelen. Dit is enorm handig als je wilt gamen of screen mirroring wilt toepassen. Twee HDMI-aansluitingen is vaak al genoeg. Kom je later alsnog tekort? Dan kun je een HDMI-koppelstuk aanschaffen om dit probleem op te lossen.

  3. Kijk kritisch naar de online reviews

  Op websites zoals Bol.com en Coolblue.nl vind je bij televisies vaak uitgebreide reviews van andere consumenten. Deze kunnen je veel vertellen over de sterke en zwakke punten van de tv. Lees de reviews dus goed door en kijk niet alleen naar het aantal sterren dat mensen geven.

  4. Meet de kijkafstand om vergissingen te voorkomen

  Door vooraf de kijkafstand van je tv te meten, voorkom je dat je achteraf met een te kleine televisie zit opgescheept. Voor een 28 inch tv geldt dat de ideale kijkafstand op zo’n 1.7 meter ligt, al is twee meter of iets meer ook redelijk te doen.

  Zit je voor je gevoel toch te ver van je tv af? Ga dan voor een maatje groter. Een 32 inch tv is in zo’n geval een uitstekende keus.

  Meer weten over tv-formaten?

  Weet je niet zeker welk formaat tv het beste bij jouw woning past? En wil je hier graag meer over weten? Op onze overzichtspagina vind je meer info over televisies met uiteenlopende afmetingen. Van heel groot tot heel klein. Veel succes met je keuze!

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: